Kat irtifakı ve Kat mülkiyeti tapusu arasındaki fark Nedir?

9 Ekim 2013 Çarşamba
Kat irtifakı ve Kat mülkiyeti tapusu arasındaki fark Nedir?
Peki ev satın alırken kat irtifakı tapusu mu lazım, kat mülkiyeti tapusu mu?, daire alırken neler gerekli, kredi çekmek için neler gerekli, toprak tapusu, kat irtifakı, kat mülkiyeti, nedir, 
Bu soru ancak ev veya dükkan almaya niyetlendiğinizde fırıl fırıl cevabınız arayacağınız bir soru… Ben bile seneler sonra öğrendim ne halt olduklarını!
Google’da arama yaptığınızda onlarca yanıt çıkıyor ama hiçbiri normal insan dilinde cevap vermediği için görev bana düştü :) Ama yine de biraz daha detay isterseniz şu bağlantılara da bakın;
- Emlakkulisi.com: 5 soruda kat mülkiyeti
- TEB: Ev alım kılavuzu
- Uzman TV: Kat irtifakı ike kat mülkiyeti arasındaki farklar nelerdir?
Şimdi, bizim şekil ve şemal olarak 2 tapu arasındaki fark şöyle;
Kat irtifakı tapusu:
Kat irtifakı Tapusu
Kat mülkiyet tapusu:
Kat mülkiyeti
Kat irtifakı tapusu inşaat yapılacak veya yapılmakta olan arsa üzerinde sizin almayı düşündüğünüz dairenin hissesine düşen arsa tapusu demek oluyor. Yani siz diyelimki 5.000 m2 bir arsa üzerinde 100 eşit daireden oluşan bir sitede 1 daire aldınız, yani sitenin 1/100ü sizin ise, 5.000 m2 arsanın 1/100ü olan 50 m2 arsa sizin oluyor ve kat irtifakı tapusunda aldığınız daireye ait 50 m2 arsa olarak belirtiliyor. Bu tapuda, henüz ortada bir daire olmamasına rağmen yapılacak tüm dairelerin adres ve kapı numalarının belediye tarafından belirlendiği ve numarataj krokisi denen çizelgeye göre, size ait olan dairenin numarası, kat, blok vs… gibi bilgileri de belirtiliyor.
Kat mülkiyeti tapusu, yukarıda aldığınız dairenin inşaatı tamamlanıp oturma raporu alındıktan sonra bir önceki aşamada arsa hissesi olarak aldığınız mülk cins değiştirerek arsadan binaya dönüşüyor, ve kat mülkiyeti tapusu ile belgeleniyor. 1/100 hisseli arsa tapusu iken, 1/100 hisseli, diyelim ki 150 m2 daire, daire tapusu haline geliyor. Eğer aldığınız bu ev 40 sene sonra yıkılıp arsa haline gelip daha büyük bir inşaat yapılırsa, sizin o arsada 1/100 hakkınız baki oluyor.
İkisinin arasında daha birçok fark vardır herhalde ama esas önemli olanlar bu. En azından benim işimi gören farklar bunlar diyelim :)
Peki ev satın alırken kat irtifakı tapusu mu lazım, kat mülkiyeti tapusu mu? Dikkat edilmesi gerekenler nedir?

0 yorum:

 
 
 

Merak ettikleriniz vardır belki

Sitemizden en güncel haberleri,videoları, dizi özetlerini ve fragmanlarını izleyebilirsiniz. Bununla da sınırlı değil; Futbol maç özetlerini geniş bir şekilde hd olarak takip edebilir gollerini seyredebilirsiniz. Sosyal medya ve teknoloji haberlerini de unutmuyoruz,en güncel ve faydalı konular sitemizde yer alacaktır. Sağlık ve moda sız olmaz dediğinizi duyar gibiyiz ve hak veriyoruz,bunlarda bulunacak. Webmaster arkadaşlar içinde temel konular yer alacaktır.
 
ping fast  my blog, website, or RSS feed for Free